Oblicz pochodną
wicher: y=ln2(cosx)
20 lis 17:39
lol: Wzór na pochodną złożenia. ( f(g(x)) )' = f'(g(x)) * g'(x).
Tu masz złożone trzy funkcje kwadrat, logarytm i cosinus
20 lis 17:44
wicher: dzięki, a co robi za x przy ln?
20 lis 17:50
Puma: cosx
20 lis 17:50
wicher: nie moge tego rozwiązać
20 lis 17:59
wicher: nie ma wzoru na ln2
20 lis 18:00
20 lis 18:04
Puma: y=ln2(cosx)= (ln(cosx))2
20 lis 18:06
wicher: to by było tak: 1cosx*(cosx)'*(cosx)' ?
20 lis 18:08
Puma: Moze wpisz sobie do wolframa i potem sam pomysl jak dojsc do wyniku
20 lis 18:11
Jerzy:
| | 1 | |
y'= 2ln(cosx)* |
| *(−sinx)= −2ln(cosx)*tgx |
| | cosx | |
20 lis 18:19