Dowód wektorowy
Adrian:

Udowodnij wektorowo, że punkt przecięcia przekątnych równoległoboku dzieli je na połowy.
Bardzo proszę o rozwiązanie od początku do końca, zadanie było kilkakrotnie wpisywane, jednak
pozostawione bez konkretnej odpowiedzi (zapewne jest łatwe, próbowałem, ale nic mądrego nie
wyszło). Dzięki z góry.
20 lis 17:26
lol: 0 = (DC + BA) = (DS+SC) + (BS+SA) = (DS+BS) + (SC+SA)
Skoro suma dwóch wektorów nierównoległych wynosi 0 to oba te wektory muszą być zerowe.
Zatem DS = SB i AS =SC
20 lis 17:32
jc: lol, przecież te równości zachodzą dla dowolnego punktu S.
A=(0,0), B=(3,0), C=(3,3), D=(0,3), S=(1,2)
Wszystkie równości z pierwszej linii zachodzą, a jednak DS=(1,−1), SB=(2,−1),
AS=(1,2), SC=(2,1).
20 lis 21:26
jc: | | 1 | | 1 | |
Dowód: B − A = C − D. Stąd |
| (A+C)= |
| (B+D), co oznacza, że środek |
| | 2 | | 2 | |
odcinka AC jest środkiem odcinka BD.
20 lis 21:38