miejce zerowe funkcji
jakuub: podaj miejsce zerowefunkcji
20 lis 17:23
jakuub: w nawiasie jest x+ dwie trzecie pi
Proszę o wskazówki
20 lis 17:36
20 lis 17:36
jakuub: otrzymałem jedną z odpowiedzi x=−5/6 π+2kπ
nie wiem czy dobrze
20 lis 17:38
lol: sin(x+ 2/3 π) + 1/2 = 0 => sin(x+ 2/3 π) = −1/2 => sin(x + 2/3 π) = sin ( − π/6) =>
=> x + 2/3 π = −π/6 + 2kπ, dla k całkowitego
20 lis 17:38
Adamm: lol jeszcze jedno rozwiązanie
20 lis 17:39
jakuub: dziękuję
20 lis 17:39
lol: Tak oczywiście. Mój błąd. Lub x + 2/3 π = π− (−π/6) + 2kπ. Sorki
20 lis 17:41
jakuub: jeszcze raz bardzo dziękuje
20 lis 17:42