Rozłóż funkcje wymierne na ułamki proste:
fasolus: | | 3x2+5x+1 | |
f(x)= |
| |
| | x3+3x2+3x+2 | |
Pomoże ktoś ?
20 lis 16:53
lol: Zauważ że mianownik to (x+1)3 + 1.
Rozkładasz ze wzoru na sumę sześcianów, i bawisz się w rozkład
20 lis 16:58
fasolus: | | 3x2+5x+1 | |
f(x)= |
| |
| | (x+2)(x2+x+1) | |
Nie wiem co dalej bo x
2+x+1 jest nierozkladalny dla R a dla zespolonych wychodza mi glupoty
20 lis 17:04
lol: Zatem masz rozkład f(x) = A/(x+2) + (Bx+C)/(x2+x+1). Wymnażasz i porównujesz współczynniki
20 lis 17:07
fasolus: wyszlo dzieki wielkie
20 lis 17:12