Równanie
Alky: Witam, mam problem z następującym zadanie.
| | 1 | | 1 | |
Wiedząc, że x+ |
| =3 oblicz wartość wyrażenia |x− |
| | |
| | x | | x | |
Najzwyczajniej w świeci obliczyłem x z pierwszego równania, jednak wychodzą 2 niewiadomy a
później 2 różne wyniki ( zadanie jest kodowane, więc tylko 1 odpowiedź dopuszczamy ).
Patrzyłem jakby tu 1 x wykluczyć, jakaś dziedzina czy coś ale nic nie widzę. Pewnie jakaś
głupota której nie widzę. Mógłby mnie ktoś oświecić ? A może źle się za to zabrałem
20 lis 16:52
Alky: Ktoś? Coś ?
20 lis 17:07
lol: Oczywiście że wychodzą ci dwa rozwiązania pierwszego. Jeśli x0 jest rozwiązaiem to 1/x0
również jest. Natomiast nie wpływa to na wartość twojego wyrażenia. Policz dla jednego
rozwiązania i będzie ok.
20 lis 17:11
Eta:
... = √7
20 lis 17:16
Eta:
Sorry

miało być .... =
√5
x>0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )2=9 ⇔(x− |
| )2+4=9⇒ (x− |
| )2= 5⇒ |x− |
| |= √5 |
| | x | | x | | x | | x | |
20 lis 17:20
Alky: | | 3−√5 | |
No z tym, że własnie policzyłem i z pierwszego dostałem x1= |
| oraz x2= U{ |
| | 2 | |
3+
√5 }{ 2 }
Dla pierwszego wyszło mi 0 a dla drugiego juz nie liczyłem bo wychodzi coś innego. Miałaś takie
wyniki
Eta ?
20 lis 17:21
Alky: Ah, tak to zrobiłaś. Ja w pierwszym pomnożyłem przez x i mi powychodziły takie rzeczy
20 lis 17:22
Alky: Okej przeanalizowałem, jednak nie rozumiem, dlaczego nie wychodziło tak jak ja robiłem. I
możesz mi powiedzieć, skąd ta +4 w drugim równaniu ?
20 lis 17:27
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )2= x2+2x* |
| + |
| = x2+ |
| +2 |
| | x | | x | | x2 | | x2 | |
zatem
20 lis 17:32
Alky: No jasne

Bardzo dziękuję za pomoc
20 lis 17:38
Eta:
Twoim sposobem też otrzymasz taki wynik
| | 3+√5 | | 1 | | 3−√5 | |
x= |
| to |
| = |
| |
| | 2 | | x | | 2 | |
lub
| | 3−√5 | | 1 | | 3+√5 | |
x= |
| to |
| = |
| |
| | 2 | | x | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
|x− |
| |= | .......|= |√5| = √5 lub |x− |
| |=|... |=|−√5|= √5 |
| | x | | x | |
20 lis 17:40