romby: W rombie ABCD, punkt E dzieli bok AB, o długości a w stosunku 2:3 licząc od wierzchołka A.
Odległość punktu E od przekątnej AC jest 3 razy mniejsza od odległości punktu E od
przekątnej BD. Wykaż, że pole tego rombu jest równe 4/5a2.
20 lis 16:43
Eta:

Z podobieństwa trójkątów AEG i BEF i ABS z cechy (kkk)
| x | | 2 | | 5 | | 3 | | 3x | |
| = |
| ⇒ e= |
| x i |
| = |
| ⇒ f=5x , x>0 |
| e | | 5 | | 2 | | 5 | | f | |
z twierdzenia Pitagorasa w ΔABS :
| | 25 | | 100 | | 125 | |
f2+e2=a2 ⇒ a2= |
| x2+ |
| x2 ⇒ a2= |
| x2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 5 | |
Pole rombu : P= |
| *2f*2e ⇒ P=f*2e ⇒ P=5x*2* |
| x=25x2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 4 | | 4 | |
to P= 25* |
| a2 ⇒ P= |
| a2 |
| | 125 | | 5 | |
c.n.w
20 lis 18:49
romby: Dziękuję!
20 lis 19:19
Eta:
20 lis 19:24