matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Izydor:
2x
3
+3x
2
+3x+1=0
20 lis 16:27
Adamm:
x
3
+(x+1)
3
=0 (x+x+1)(x
2
+(x+1)x+(x+1)
2
)\=0
1
x=−
lub x
2
+x+1=0
2
1
x=−
2
20 lis 16:31
Adamm:
(2x+1)(x
2
−(x+1)x+(x+1)
2
)=0 oczywiście
20 lis 16:32
Izydor:
Dziękuje.
20 lis 16:35