Tecza:(: z drutu o długości 240cm zbudowano szkielet graniastosłupa prostego. Jaka jest długość
krawedzi bocznej jeśli podstawa jest trójkąktem prostokątnym o przyprostokatnych
długości 6cm i 8cm ?
5 lis 23:47
suseł:
oblicz z tw Pitagorasa przeciwprostokatna
ckw.= 36 + 64 ckw= 100 to c=10 cm
dodajemy wszystkie krawędzie
2a +2b +2c + 3h = 240
2*6 +2*8 + 2*10 +3h =240
3h = 240 - 12 - 16 -20
3h = 192
h = 64 cm
odp; krawędź boczna ma 64 cm

na przyszłośc pisz wcześniej ,bo teraz już wszyscy śpią
6 lis 00:06