Wykaż, że ... tożsamość Sophie Germain
romanek111:
Całe zadanie brzmiało (zadanie związane z tożsamością Sophie Germain; zadanie z Kwadrat 17
OMJ):
Wykaż, że liczba 32008 + 42009 może być zapisana w postaci iloczynu dwóch liczb
całkowitych dodatnich, z których każda jest większa od 2015182.
__________________________________________
Rozwiązałem większą część (raczej dobrze) i zostało najprostsze:
Wykaż, że: (3502−4502)2+4502 jest większe od 2015182.
Proszę o to drugie.
20 lis 16:17
Mila:
Jeżeli wcześniejsze wykazałeś, to podpowiedź:
(3502−4502)2+41004=
=(4502−3502)2+41004
20 lis 18:58
Mila:
Czy to aktualna wersja ? Gdzie są te zadania?
20 lis 19:02
romanek111: Zadania z Kwadrat 16 (sorki za.pomyłkę) ze strony www.omj.edu.pl , zakładka gazetka olimpiady i
Kwadrat 16.
Ale dalej nie wiem jak tę liczbę porównać do 2015
182
20 lis 19:37
romanek111: Pomoże ktoś

?
21 lis 07:42
Mila:
2015<2048=211
(2015)182<(211)182=22002
(3502−4502)2+41004>41004=22008=
=(211)182611>(2048)182>(2015)182
21 lis 16:05
romanek111: Dzięki
21 lis 16:09