wykaż że dane odcinki są równe..., okrąg opisany
romanek111: 2. Dany jest trójkąt ABC wpisany w okrąg ω. Punkt I jest środkiem okręgu dopisanego do tego
trójkąta, stycznego do boku BC. Punkt Y jest środkiem tego łuku AB okręgu ω , który zawiera
punkt C. Wykaż, że:
YA= YB=YI.
20 lis 16:09
romanek111: ...
20 lis 16:23
lol: Niech kąt ACB = γ. Zauważ że kąt AIB = γ/2. Wtedy promień okręgu
opisanego na trójkącie AIB jest równy AB/2sin(γ/2) (ze wzoru sinusów). Potem zauważ że
YA = YB = AB/2sin(γ/2), i z położenia punktu Y (po właściwej stronie) wnioskujemy że Y jest
środkiem okręgu opisanego na trójkącie AIB. Zatem YA = YB = YI
20 lis 16:45
romanek111: Dzięki
20 lis 19:38