wykaż, że objętość czworościanu ...
romanek111: 1. Promień sfery wpisanej w czworościan ABCD ma długość r. Wykaż, że objętość V tego
czworościanu wyraża się wzorem V=1/3*([ABC] + [BCD] + [CDA] + [DAB])·r .
(zapis [ABC] oznacza pole danej figury; zadanie z Kwadrat 17 OMJ)
.
20 lis 16:08
lol: Bierzesz środek sfery O, i dzielisz czworościan na 4 ostrosłupy, o podstawach będących ścianami
bocznymi i wierzchołku O. Każdy taki ostrosłup ma wysokość r. Liczysz pole jako
polepodstawy*h(=r)/3 dodajesz i jest.
20 lis 16:11
lol: Liczysz objętość każdego takiego ostrosłupa jako polepodstawy*h(=r)/3 dodajesz i jest.. Sorki.
20 lis 16:12
romanek111: Dzięki
20 lis 16:19