czworokąt
Paweł: 1)W okrąg o promieniu 4 wpisano czworokąt ABCD w którym |AB|=|BC|=a , |<ADC|=120o
Wiedząc,że pola trójkątów ABD i BCD są w stosunku 2:1
Oblicz pole czworokąta ABCD
2)Oblicz długości przekątnych trapezu którego długości podstaw są równe 15 i 10
a długości ramion 8 i 6
Bardzo proszę o pomoc
20 lis 15:27
Paweł:
nikt nic?
20 lis 20:13
Kacper:
A może samodzielnie coś zrobisz? rysunek np?
20 lis 20:15
Eta:

A ja kocham
planimetrię 
Porządny rysunek to w zadaniach z planimetrii 3/4 sukcesu !
zad 1
Z warunku wpisania czworokąta w okrąg |∡ABC|= 180
o−120
o= 60
o
zatem uwzględniając treść zadania : ΔABC jest równoboczny
P(ABCD)= P(ABC)+P(ADC)
| a√3 | |
R=4 ⇒ |
| =4 ⇒ a=4√3 to P(ABC)= 12√3 |
| 3 | |
| 1 | | d*c√3 | |
Zajmijmy się teraz trójkątem ADC: P(ADC)= |
| *d*c*sin120o = |
| |
| 2 | | 4 | |
Z treści zadania :
| 1 | | 1 | |
P(ABD)= 2P(BCD) to |
| *a*d*sin(180o−β) = |
| *a*c*sinβ ⇒ d=2c |
| 2 | | 2 | |
z twierdzenia kosinusów w ΔADC:
a
2= 4c
2+c
2−2*2c*c*cos120
o cos120
o= −0,5
| d*c√3 | | c2√3 | | 24√3 | |
P(ADC)= |
| = |
| = |
| |
| 4 | | 2 | | 7 | |
| 24√3 | |
zatem P(ABCD)= 12√3+ |
| = .................... |
| 7 | |
ładne zadanko

zad2 też ciekawe ...... z małym "haczykiem"

Może ktoś inny się skusi

Jak nie ...to jutro podam rozwiązanie
20 lis 23:39
Jack:

założenia :
h, x > 0 , 5+x > 0 −−−−> x > − 5
10−x>0 −−−> x < 10
z Pitagorasa
h
2 = 8
2 − (5+x)
2
h
2 = 6
2 − x
2
0 = 28 + x
2 − (5+x)
2 −−−−> (5+x)
2 − x
2 = 28
(5+x−x)(5+x+x) = 28 −−−−−> 5(5+2x) = 28 −−−−> 25 + 10x = 28
| 9 | | 9 | | 3591 | |
czyli x2 = |
| oraz h2 = 36 − ( |
| ) = |
| |
| 100 | | 100 | | 100 | |
krotsza przekatna (niech bedzie oznaczona jako "m" − nie ma tego na rysunku)
m
2 = h
2 + (10−x)
2
| 3591 | | 9 | | 3591 | | 991 | | 4582 | |
m2 = |
| + (10 − |
| ) = |
| + |
| = |
| |
| 100 | | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
| √4582 | |
m = |
| <−to ta krotsza przekatna |
| 10 | |
niech "n" oznacza dluzsza przekatna − tez nie ma jej na rysunku
wtedy (patrz lewa czesc rysunku − ta na szaro czyli "h" oraz "5+x")
z pitagorasa :
n
2 = (5+x+10−x+x)
2 + h
2 −−−−−> n
2 = (15+x)
2 + h
2
| 3 | | 3591 | | 22500 | | 3591 | | 26091 | |
n2 = (15 + |
| )2 + |
| = |
| + |
| = |
| |
| 10 | | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
zatem szukane przekatne to
bardzo oryginalne wyniki...nie powiem ze nie
21 lis 00:57
agulka:
Wyniki może nie będą takie oryginalne, jeżeli poprawimy błąd.
Wówczas
m
2=h
2+(10−x)
2
| 3 | | 3 | | 100 | | 3 | | 97 | | 97 | | 9409 | |
m2=h2+(10− |
| )2, 10− |
| = |
| − |
| = |
| , ( |
| )2= |
| |
| 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 100 | |
| 3591 | | 9409 | | 13000 | |
m2= |
| + |
| = |
| =130 |
| 100 | | 100 | | 100 | |
m=
√130
Analogicznie dla drugiej przekątnej n:
n
2=(15+x)
2+h
2
| 3 | | 3 | | 150 | | 3 | | 153 | |
n2=(15+ |
| )2+h2, 15+ |
| = |
| + |
| = |
| , |
| 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
| 23409 | | 3591 | | 27000 | |
n2= |
| + |
| = |
| =270 |
| 100 | | 100 | | 100 | |
n=
√270=3
√3
21 lis 18:54
Jack: ah, wiedzialem ze gdzies sie walne...
dzieki za poprawke
21 lis 20:25
Eta:
@
agulka
n=
√270 ≠3
√3
21 lis 20:36