Rozwiąż równanie wartość bezwzględna
Kamil: Rozwiąż równanie a) |x3−x2|=x
b) |x3−x|+x2−1=0
Proszę o pomoc!
20 lis 15:04
Jack:
a)
|x3 − x2| = x (założenie : x ≥ 0 − bo lewa strona to wartosc bezwzgledna zatem nie da nam
wyniku ujemnego stad zalozenie prawa strona ≥ 0).
|x2(x−1)| = x
|x2| * |x−1| = x (wartosc bezwzgledna z liczby2 to ta liczba zatem |x2| = x2)
x2|x−1| = x
x2|x−1| − x = 0
x(x|x−1| − 1) = 0
x = 0 lub x|x−1| = 1
teraz rozpatrzmy 2 przedzialy.
1) dla x−1 ≥ 0 czyli x ≥ 1
x(x−1) = 1
x2 − x − 1 = 0
delta itd...
oraz sprawdzamy czy rozwiazania naleza do przedzialu <1;∞)
2) dla x−1 < 0 czyli x<1
x(1−x) = 1
−x2 +x − 1 = 0
delta itd...
20 lis 15:13
Puma: a) Ogolnie
x3−x2= x2(x−1)
|x3−x2|=x
|x2(x−1)|=x
Z wlasnosci wartosci bezwzglednej
|a*b|= |a|*|b|
wiec
|x2|*|x−1|=x
ale |x2|= |x|2= x2 to
x2|x−1|=x
Teraz przedzialy .
20 lis 15:15
Kamil: dla x≥1 wyszło (1+√5)/2, a dla x<1 Δ<0 czyli nie ma rozwiązania i jedynym rozwiązaniem jest
(1+√5)/2 ?
Przykład b) jak mam rozłożyć? |x||(x−1)(x+1)|+x2−1=0 ? Wtedy będę miał aż 4 przedziały... Czy
dobrze to rozłożyłem?
20 lis 15:27
Puma: Dobrze to rozlozyles
Tutaj wedlug mnie mozesz zapisac tak
|x|*|x2−1|+x2−1=0
x2−1≥0 dla x∊(−∞,−1>U<1,∞)
x2−1<0 dla x∊(−1,1)
Teraz przedzialy
1. x∊(−∞,−1)
2. x∊<−1,0)
3. x∊<0,1)
4. x∊<1,∞)
Ja bym tak zrobil
Moze mozna szybciej
20 lis 15:46
Kamil: Dzięki za pomoc
20 lis 15:53