Określ dziedzinę funkcji f(x)
kowal: Określ dziedzinę funkcji f(x)=√x2+x−6√9−x2
20 lis 14:30
Jerzy:
9 − x2 > 0 ⇔ (3−x)(3+x) > 0 ⇔ x ∊ (−3,3)
20 lis 14:37
Puma: Jeszcze to co w liczniku pod pierwiastkiem ≥0
Pisz ulamki z duzej litery U
20 lis 14:39
Jerzy:
Fakt ... nie zauważyłem pierwiastka w liczniku
20 lis 14:41
20 lis 14:55
kowal: Czy w liczniku po obliczeniu delty będzie, że x≠0?
20 lis 14:56
Jerzy:
x2 + x − 6 ≥ 0
Δ = 1 + 24 = 25
x1 = 2
x2 = −3
x ∊ (−∞,−3) U <2,+∞)
I teraz znajdź część wspólną z x ∊(−3,3)
20 lis 14:58
kowal: x∊R\−3?
20 lis 15:19
Jerzy:
x ∊ <2,3)
20 lis 15:24
Puma: Wiesz co to jest czesc wspolna ?
czyli iloczyn rozwiazan a nie suma rozwiazan ?
Rysuj rozwiazania na osi i odczytaj przedzial (czesc wspolna .
20 lis 15:26