:)
student: Jak tworzę schematy wnioskowań to tylko gdy każda przesłanka = 1, a wniosek = 0 to wnioskowanie
nie jest logiczne, a schemat wnioskowania jest zawodny, więc w każdej innej sytuacji np.
przesłanka1=1, przesłanka2=0, przesłanka3=1, wniosek=1 wnioskowanie jest logiczne, a schemat
wnioskowania jest niezawodny?
20 lis 13:52
PW: Widać, że uczysz się logiki.
20 lis 13:53
student: W rzeczy samej
20 lis 13:56
student:
¬p⇒q | | | | | | | 0
q⇒r | | | | | 0 | 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
¬p⇒r 1 1 1 1 1 0 1 0
p 1 1 1 1 0 0 0 0
q 1 1 0 0 1 1 0 0
r 1 0 1 0 1 0 1 0
Wersja ładnie wyglądająca −>
http://pastebin.com/vxSKktsm
Skoro nie ma sytuacji, że wszystkie przesłanki są prawdziwe, a wniosek jest fałszywy, to
wnioskowanie jest logiczne, a schemat nie jest zawodny?
20 lis 14:12
student:
A jak mam jakieś stwierdzenie, np. "Jan uważa Piotra za autorytet", to w tabelce przepisuje
wartości (np. 11110000) czy zawsze wpisuje 1?
20 lis 14:29
student: ?
20 lis 18:39
student: Obraziliście się na mnie?
20 lis 22:01