matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
newton
bark:
Wykaż tożsmaość n
n
k
2n
n
∑ (−1)
k
2
=(−1)
n
k=1
20 lis 13:44
jc:
(1−x)
n
* (1−x)
n
= (1−x)
2n
Porównaj współczynniki przy x
n
.
20 lis 13:58
bark:
nie widzę tego
20 lis 14:03
jc:
np. n=3
n
k
n
n−k
=
3
0
3
1
3
2
3
3
(1−x)
3
=
−
x+
x
2
−
x
3
3
3
3
2
3
1
3
0
(1−x)
3
=
−
x+
x
2
−
x
3
Mnożysz. Co będzie stało przy x
3
?
3
0
3
1
3
2
3
3
−
2
+
2
−
2
+
2
6
3
Powyższy iloczyn to (1−x)
6
. Co stoi przy x
3
? −
.
20 lis 14:16