F. kwadratowa
OVDC: 1. Wyznacz wzór funkcji f(x) =2x2 + bx + c w postaci kanonicznej wiedząc że jej miejsca zerowe
są rozwiązaniami równania |x−3|=5
2.jednym z miejsc zerowych f. kw. f jest liczba 5, maksymalny przedział, w którym ta funkcja
jest malejąca to <2,∞). Największą wartość funkcji f w przedziale<−8,−7> jest równa (−24).
Wyznacz wzór funkcji f.
3. f(X)=ax2+bx+4 osiąga wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy x∊(−∞,−3) ∪ (1,∞).
a) wyznacz wartości współczynników a i b;
b) napisz postać kanoniczną funkcji f
c) podaj wzór f. kw. g, której wykres otrzymamy przesuwając wykres funkcji f o wektor u=[2.
−10/3]
d) wyznacz te argumenty x, dla których f(x)≥4
4. Liczba b jest największą liczbą całkowitą, dla której najmniejsza wartość funkcji
f(x)=x2+bx+2 jest większa od −3. Wyznacz liczbę b.
5. Dane są dwie f. kw. f(x)= x2 + bx + 1 oraz g(x)= bx2+cx−4, gdzie b≠0. Wyznacz wszystkie
wartości parametrów b i c tak,aby funkcja miała jedno miejsce zerowe i jednocześnie funkcja g
przyjmowała wartości ujemne dla każdego x∊R.
Ktoś nakieruje jak zrobić zadania? z góry dzięki
20 lis 13:42
piotr: 1. rozwiązaniami równania |x−3|=5 są −2 i 8
f(x)=2(x+2)(x−8)
20 lis 13:45
OVDC: ale f(x)=2(x+2)(x−8) to postać iloczynowa
postać kanoniczna wynosi 2(x−(−b/4)2+(−b2 + 8c)/8 ?
20 lis 13:51
Jerzy:
Teraz ją przekształć do kanonicznej.
20 lis 13:56
piotr: 3. a(−3)2−3b+4=0
a(1)2+b+4=0
⇒f(x)=−x2*4/3−8x/3+4
20 lis 13:56
Jerzy:
1)
f(x) = 2(x2 −8x + 2x −16) = 2(x2 −6x −16) = 2[(x−3)2 − 9 −16] =
= 2[(x−3)2 − 25] = 2(x−3)2 − 50
20 lis 14:01
OVDC: Już to policzyłem <b>Jerzy</b> dzięki.
20 lis 14:03
piotr:

2. f(x)=a(x+1)(x−5)
f(−7)=a(−7+1)(−7−5) = −24 ⇒ a=−1/3
20 lis 14:04
piotr: 5. b=−2
Δ=c2−32<0 ⇒ −4√2<c<4√2
20 lis 14:13
Jack:
4. Liczba b jest największą liczbą całkowitą, dla której najmniejsza wartość funkcji
f(x)=x
2+bx+2 jest większa od −3. Wyznacz liczbę b.
Najmniejsza wartosc funkcji jest w wierzcholku, gdyz ramiona paraboli "ida" w gore.
f(p) > 3
b
2 − 2b
2 > 4
−b
2 > 4
4−b
2 > 0
(2−b)(2+b)>0
b ∊ (−2;2)
b = 1
20 lis 14:21