Pole powierzchni stożek
Fara: Pole przekroju osiowego stożka jest równe S, a tworząca tego stożka tworzy z płaszczyzną jego
podstawy kąt α. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka.
20 lis 13:29
Fara: Doszłam do momentu:
P=rh
I nie wiem jak rozwiązać żeby otrzymać r i h
20 lis 13:32
Eta:
| | πS | |
Odp: Pc= |
| (1+cosα) |
| | sinα | |
| | S | | H | | S | | H | |
r*H=S ⇒r= |
| r= |
| to |
| = |
| ⇒ H=√S*tgα |
| | H | | tgα | | H | | tgα | |
P
c= πr
2+πrl= .................. podstaw dane i dokończ
20 lis 14:01
Fara: l=Hsinα nie wiem co mam zrobić z tym
20 lis 14:17
Fara: | | S | |
Rozwiązałam l z tw. Pitagorasa i wyszło l=√ |
| +S*tgα |
| | tgα | |
20 lis 14:25
Fara: Ale teraz mam problem z polem
| | S | | S | | S | |
Pc=π* |
| *( |
| +√ |
| +Stgα) |
| | √S*tgα | | √S*tgα | | tgα | |
nie mam pojęcia jak to dodać i wymnożyć
20 lis 14:30