Wzór funkcji liniowej
Jojozwz: Napisz wzór funkcji liniowej f, której wykres przechodzi przez punkt A(√3,5) i jest nachylona
do osi OX po takim kątem α, że cosα=√21/√7.
Podaj wzór proporcjonalności prostej, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji f.
20 lis 13:18
Adamm: | | √21 | |
dobrze to przepisałeś? cosα= |
| = √3>1 co jest niemożliwe |
| | √7 | |
20 lis 13:20
Jojozwz: Tam powinno być √3/√7 = √21/7
20 lis 13:29
Adamm: sinα=√1−21/49 = √28/7
tgα=√4/3
y=√4/3(x−√3)+5
20 lis 13:37
Jojozwz: A czy tgα nie będzie się równac (2√3)/3?
√28/7 *7/√21= (√4*√7)/7 * 7/(√3*√7) = √4 * 1/√3 = 2* √3/3
20 lis 13:46
Adamm: (2√3)/3=√4/3
20 lis 13:47
Jojozwz: A jak to dokładnie wygląda z tą proporcjonalnoscia prosta

Czemu jest (x−√3) + 5?
20 lis 13:55
Adamm: możesz to interpretować jako przesunięcie o wektor do punktu A (prosta musi przez niego
przechodzić)
20 lis 14:00