Proszę o sprawdzenie zadania z liczb zespolonych.
123p: z4 − 2iz2 − 1 = 0
t = z2
t2 − 2it − 1 = 0
Δ = −4 + 4 = 0
(zależy czy uwzględnię "i" − czy trzeba je pisać licząc deltę podstawienia? W tym wypadku
uwzględniłem i zmienił się znak.)
t0 = 22 = 1
z2 = 1
(a + bi) = 1
a = 1
b = 0
cos α = 1
sin α = 0
z4 = 14 (cos 4α + i sin 4α) = (cos 0 + sin 0)
4α = 0 + 2kπ
α = kπ2
α1 = 0
α2 = π2
α3 = π
α4 = 3π2
Bardzo proszę o sprawdzenie i wytłumaczenie jeżeli coś źle zrobiłem.
20 lis 13:15
Adamm: z4−2iz2−1=0
(z2−i)2=0
z2=i
20 lis 13:17
Adamm: i=cos(π/2)+isin(π/2)
z1=cos(π/4)+isin(π/4)
z2=cos(5π/4)+isin(5π/4)
20 lis 13:21
jc: Który zapis jest lepszy?
(1) z2=i, widać że z=±(1+i)/√2
(2) z1=cos(π/4)+isin(π/4), z2=cos(5π/4)+isin(5π/4)
Trzeba obliczać wartości sinusa, kosinusa i podstawiać.
Oczywiście dla komputera drugi sposób jest lepszy.
20 lis 13:30
Adamm: "widać że z=±(1+i)/√2", ja tego nie widzę
20 lis 13:38
jc: A widzisz ile wynosi sinus i kosinus 5π/4 ?
20 lis 13:41
Adamm: −√2/2
20 lis 13:43
Adamm: nie rozumiem, wiem ile wynosi cosinus, sinus 5π/4, ale nie widzę od razu że z=±(1+i)/√2
20 lis 13:45
123p: Mam pytanie, chciałem to rozwiązać swoim sposobem przez podstawianie. Już znalazłem błędy w
swoim rozwiązaniu, jednak utknąłem w pewnym momencie.
Δ = 0
t0 = 2i2 = i
(a +bi)2 = i
a2 + 2abi − b2 = i
Porównuję część urojoną i rzeczywistą:
a2 − b2 = 0
2ab = 1
Co dalej? Czy to ślepa uliczka?
20 lis 13:46
jc: Jak znasz pewne podstawowe fakty (moduł z iloczynu = iloczyn modułów,,
argument iloczynu = suma argumentów, stosunek przekątnej kwadratu do boku).
to wynik jest oczywisty.
A jeśli zrobiłeś kilka podobnych zadań, to po prostu piszesz wynik.
Jest niewielka liczba równań postaci
zn=liczba o module 1,
które daje się do rozwiązania studentom (możesz wszystkie sobie wypisać).
Myślę o zadaniach, w których jesteś w stanie zapisać liczbowo argument,
bo oczywiście każde równanie postaci z2=a+bi rozwiążesz.
20 lis 13:50
jc: 123p, tak.
a2=b2, a=b lub a=−b
a=b, wtedy 2a2=1 a=b = 1/√2 lub a=b=−1/√2
a=−b, wtedy −2a2=1, brak rozwiązań rzeczywistych.
20 lis 13:54
123p: Dziękuję za pomoc.
20 lis 14:06
jc: Adamm, oto wspomniane 19 równań:
z2 = ±1, ±i, ±(1+i √3)/2, ±(1−i √3)/2
z3 = ±1, ±i
z4 = ±1, (−1±i√3)/2
z6 = ±1
z8 = 1
20 lis 14:11