Zadanie z parametrem
Jojozwz: Dla jakiej wartości parametru k (k∊R) rozwiązaniem układu równań
{3x−2y=k−7
{2x+4y=6k+6
Jest para liczb (x,y) spełniająca warunek |x|−|y|≤0
20 lis 13:03
Adamm: W = 16
W
x = 16k−16
W
y = 16k+32
x= k−1
y = k+2
|k−1|≤|k+2|
(k−1)
2≤(k+2)
2
0≤(k+2−k+1)(k+2+k−1)
0≤2k+1
20 lis 13:09
20 lis 13:15
Jojozwz: Dziękuję bardzo
20 lis 13:24
Jojozwz: Tylko czemy tam jest to x i y podniesione do kwadratu
20 lis 13:27
Adamm: bez powodu, po prostu nie chciałem rozpatrywać przypadków
20 lis 13:28
5-latek: BO wartosc bezwzgledna jest zawsze nieujemna i mozesz podniesc do potegi drugiej bez obawy
zmiany zwrotu nierownosci
20 lis 13:29