Przekształcenie
karo8997: Czy mógłby mi ktoś pomóc z przekształceniem tej funkcji?
| | x3 − 7x + 6 | |
f(x)= |
| |
| | x2 − 3x + 2 | |
D=R \ {1,2}
zrobiłam coś takiego:
| x3 − 7x + 6 | | x(x2 − 7) + 6 | | x2 − 7 | |
| = |
| = |
| + 3 |
| x2 − 3x + 2 | | x(x − 3) + 2 | | x − 3 | |
Czy to przekształcenie mi w czymś pomoże? Muszę narysować wykres tej funkcji.
Jeśli tak, to czy powinnam licznik przekształcić do (x−
√7)(x +
√7) i co dalej?
Proszę o pomoc.
20 lis 12:47
Adamm: przekształcenie nie jest poprawne
20 lis 12:49
===:
nie mogę uwierzyć, że jesteś w maturalnej klasie.
Powinieneś wrócić do gimnazjum i działań na ułamkach
20 lis 12:50
karo8997: a jak powinno być?
20 lis 12:51
Adamm: x3−7x+6=(x−1)(x2+x−6)=(x−1)(x+3)(x−2)
x2−3x+2=(x−1)(x−2)
f(x)=x+3
20 lis 12:52
karo8997: dziękuję bardzo
20 lis 12:54