matematykaszkolna.pl
pochodna Lucass: y = ln(x + x2 + a2)
 1 1 
y' =

* (1 +

*2x * 2a)
 x + x2 + a2 2x2 + a2 
 1 2ax 
y' =

* (1 +

)
 x + x2 + a2 x2 + a2 
Jest to dobrze? Mogę zostawić w tej postaci?
20 lis 12:42
Adamm: na końcu, nie powinieneś był mnożyć przez 2a, poza tym dobrze
20 lis 12:43
Jerzy: Żle , a jest stałą , w ostatnim nawiasie usuń 2a
20 lis 12:44
Lucass:
 1 x 
y'=

*(1+

)
 x+x2 + a2 x2 + a2 
można zostawić w takiej postaci?
20 lis 12:47
Lucass: dzięki za wyłapanie błędu
20 lis 12:48
Adamm: możesz to tak zostawić
20 lis 12:48
Jerzy: Drugi nawias sprowadź do wspólngo mianownia i pochodna sie uprości.
20 lis 12:49
'Leszek: Uprosc wyrazenie w nawiasie i otrzymasz y ' = 1/ x2 + a2
20 lis 12:50
Lucass:
 1 x+x2 +a2 
y'=

*

 x + x2 +a2 x2 +a2 
 1 
y'=

 x2 +a2 
Dzięki za pomoc
20 lis 12:55
'Leszek: OK Gratuluje ! Trzymaj tak dalej !
20 lis 12:57