pochodna
Lucass: y = ln(x +
√x2 + a2)
| | 1 | | 1 | |
y' = |
| * (1 + |
| *2x * 2a) |
| | x + √x2 + a2 | | 2√x2 + a2 | |
| | 1 | | 2ax | |
y' = |
| * (1 + |
| ) |
| | x + √x2 + a2 | | √x2 + a2 | |
Jest to dobrze?
Mogę zostawić w tej postaci?
20 lis 12:42
Adamm: na końcu, nie powinieneś był mnożyć przez 2a, poza tym dobrze
20 lis 12:43
Jerzy:
Żle , a jest stałą , w ostatnim nawiasie usuń 2a
20 lis 12:44
Lucass: | | 1 | | x | |
y'= |
| *(1+ |
| ) |
| | x+√x2 + a2 | | √x2 + a2 | |
można zostawić w takiej postaci?
20 lis 12:47
Lucass: dzięki za wyłapanie błędu
20 lis 12:48
Adamm: możesz to tak zostawić
20 lis 12:48
Jerzy:
Drugi nawias sprowadź do wspólngo mianownia i pochodna sie uprości.
20 lis 12:49
'Leszek: Uprosc wyrazenie w nawiasie i otrzymasz
y ' = 1/√ x2 + a2
20 lis 12:50
Lucass: | | 1 | | x+√x2 +a2 | |
y'= |
| * |
| |
| | x + √x2 +a2 | | √x2 +a2 | |
Dzięki za pomoc
20 lis 12:55
'Leszek: OK
Gratuluje ! Trzymaj tak dalej !
20 lis 12:57