Ile jest liczb dwudziestocyfrowych
Krzychu: Ile jest liczb dwudziestocyfrowych, których iloczyn cyfr jest równy 20?
20 lis 12:12
===:
18 razy jedynka lub 17 razy jedynka
1 raz czwórka 2 razy dwójka
1 raz piątka 1 raz piątka
i dalej dla Ciebie
20 lis 12:28
Krzychu: Nie wiem co dalej z tym zrobić
20 lis 12:50
20 lis 12:52
Krzychu: Skąd biorę te liczby?
Przepraszam, ale kompletnie nie wiem jak zrobić to zadanie :c
20 lis 13:02
Jerzy:
a) umeiszczamy 4 na jednej z 20 pozycji i 5 na jednej z 19
b) wybiramt dwa miejsca dla dwójek i ustawiamy 5 na jednym z 18 miejsc
20 lis 13:04
Krzychu: I mam to pomnożyć, a potem do siebie dodać?
20 lis 13:09
Jerzy:
Tak.
20 lis 13:10
Krzychu: Wynikiem jest 560 i to koniec zadania?
20 lis 13:11
Jerzy:
Koniec
20 lis 13:11
Krzychu: Ok, dzięki
20 lis 13:11
Jerzy:
Ale wynik masz zły.
20 lis 13:11
Krzychu: Dlaczego?
20 lis 13:14
Jerzy:
20*19 = 380
| | 18!*19*20 | | 19*20 | |
*18 = |
| *18 = |
| *18 = 19*10*18 = 3420 |
| | 2!*18! | | 2 | |
20 lis 13:16
Krzychu: Dzięki
20 lis 13:21