Analiza
Lipa: Dane są trapezy rownoramienne o długościach ramion 6cm i długości Krótszej podstawy równej
6cm.oblicz długość dłuższej podstawy takiego trapezu który ma największe pole.
Zrobiłem to tak
Zal: xE(0, 6>
P=6*(
√36x2−x4)
f'(x)=72x−4x
3
4x(18−x
2)=0
X1=0
X2=3
√2
20 lis 11:35
===:
musisz wykazać jeszcze drugi warunek
20 lis 11:45
Lipa: Jaki warunek¿
20 lis 11:50
===:
chyba znasz dwa warunki na istnienie ekstremum
20 lis 11:54
Lipa: Czyli muszę obliczyć granice lewo i prawo stronną w punkcie 3√2
20 lis 12:05
===:
sprawdzić czy pochodna zmienia znak i jak?
20 lis 12:07
Lipa: fmax=3√2 dobrze?
20 lis 12:11
Lipa: Nie wiem
20 lis 12:16
Lipa:
20 lis 12:25
Lipa: Co robię źle?
20 lis 12:37
an: Krótsza ma 6 jak to się ma do 3√2
20 lis 12:45
20 lis 12:58
Lipa:
20 lis 13:01
an: Jeszcze nie widzisz, że od początku jest źle
20 lis 13:05
Lipa: Nie widze
20 lis 13:08
an: x to jest dłuższa podstawa
20 lis 13:12
Lipa: Czyli całe zadanie jestem zle
20 lis 13:15
an: oczywiście wyznacz pole dla podstawy dolnej równej x
20 lis 13:17