Cedro:

RYSUNEK 1)
czerwony −>Wysokość ostrosłupa
zielony −> Wysokość ściany bocznej (12dm)
niebieski −>
13 Wysokości podstawy (trójkąt równoboczny)
Kąt między ścianą czerwoną a zieloną wynosi 30 stopni ( treść zadania )
Tak więc korzystając z sinusa 30 stopni uzyskujemy :
sin 30=
xh
12 =
x12dm
2x = 12dm
x = 6dm
x = 60 cm
Korzystamy z twierdzenia Pitagorasa aby obliczyć H ( Wysokość ostrosłupa ) tak więc :
x
2+ H
2 = h
2
6
2+H
2=12
2
H
2=12
2−6
2
H
2=144−36
H
2=108
H=
√108
H=6
√3
Skoro x = 6 dm to wysokość podstawy wynosi 18 dm ( 3 * 6dm )
z właściwości trójkąta równobocznego wiemy że : h=
a√32
Tak więc :
18 =
a√32
36 = u{a
√3}
36√3 = a
a = 12
√3
Pole podstawy − > Pp
Pp =
12*a*h
Pp=
12*12
√3*18
Pp=6
√3*18
Pp=108
√3
Objętość Ostrosłupa −> V
V=Pp*H
V=108
√3*6
√3
V=108*3*6
V=1944 dm
2