wyznacz wspolrzednie punktu nalezacego do paraboli y=x^2 tak aby jego odleglosc
emil: wyznacz współrzędnie punktu należącego do paraboli y=x2 tak aby jego odleglosc od punktu A
(3,0) była najmniejsza
Czy ktos wiejak to rozwiązac? prosze o pomoc
20 lis 11:03
===:
P=(x
p, x
p2)
Policz |PA| i szukaj minimum
20 lis 11:13
Adamm: punkty na paraboli są postaci (x; x2)
odległość to √(x−3)2+x4, więc wystarczy zoptymalizować funkcję d(x)=(x−3)2+x4
20 lis 11:15
===:
|PA|=
√(xp−3)2+(xp2−0)2
|PA|=
√xp4+xp2−6xp+9
pochodna wyrażenia pod pierwiastkiem .... przyrównaj do zera ... x
p=?
sprawdź drugi warunek
20 lis 11:20
emil: okej, juz wiem, Dziekuje
20 lis 11:32
===:
20 lis 11:33