przebieg zmiennosci funkcji
szarlotka: Wyznacz pochodne drugiego rzędu funkcji f oraz przedziały., w których ta funkcja
i) rośnie coraz szybciej;
ii) maleje coraz szybciej;
iii) jest wklęsła
iv) jest wypukła
gdy
f(x) = xn −nx
f'(x) = nxn−1 − n
f'(x) > 0
xn−1> 1
jak wyznaczyc z tego miejsce zerowe?
20 lis 09:59
szarlotka: up
20 lis 11:20
Jack:
xn−1 > 1
xn−1 > x0
Dla x ∊(0;1)
n−1<0
Dla x>1
n−1>0
Dla x=1 lub x=−1 mamy sprzecznosc.
20 lis 11:31
'Leszek: Przeciez trzeba wyznaczyc pochodna drugiego rzedu ,czyli
f '' (x) = n(n−1) xn−2
f '' (x) = 0 ⇒ x= 0 , punkt przegiecia
f '' (x) > 0
f '' (x) <0
20 lis 11:33
szarlotka: ale potrzebna pierwsza do wyznaczania predkosci zmian, niestety srednio rozumiem zapis Jacka
20 lis 16:33
Jack:
x
n−1 > x
0
to mam nadzieje ze jasne (bo x
0 = 1, tak jak cokolwiek
0 = 1)
i teraz dla x ∊(0;1) funkcja x
n−1 jest malejaca, zatem zmieniamy znak w nierownosci.
| | 1 | | 1 | |
(tak samo jak bys miala ( |
| )x > ( |
| )0 to zmieniamy znak) |
| | 2 | | 2 | |
zatem
x
n−1 > x
0
n−1 <
0
n<0
dla x>1 nie zmieniamy znaku nierownosci bo funkcja jest rosnaca, zatem
x
n−1 > x
0
n−1>0
n>1
20 lis 16:44