Równanie z parametrem
Darek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, m ∈R, dla których pierwiastki równania
(m+1)x
2−3mx+4m=0 są liczbami rzeczywistymi i każdy z nich jest większy od 1.
Wiem, że Δ>0 i x
1, x
2>1 ale licząc Δ wychodzą bardzo dziwne liczby
20 lis 09:42
===:
Δ=9m2−16m2−16m
−m(7m+16)>0 i co tu dziwnego?
20 lis 10:08
===:
Pracuj nad dalszymi założeniami ... to co podajesz x
1*x
2 jest tu "ni pricziom"
20 lis 10:11
Darek: Później licząc x1 i x2 wychodzi x1=3m−√−7m2−16m2(m+1)
20 lis 10:12
===:
to nie jest Ci do niczego potrzebne i błędne

Zauważ, źe 0,9*5 też jest większe niżeli 1 ale x=0,9 nie spełnia założeń
20 lis 10:15
Darek: Nie chcę mnożyć x1*x2, napisałem x1 , x2>1 ( pomiędzy jest przecinek, jeśli dobrze
zrozumiałem i o to Ci chodzi)
20 lis 10:18
===:
1) Ustal przedział dla m wynikający z Δ
20 lis 10:21
===:
2) xw>1
20 lis 10:21
===:
3)

to już dla Ciebie
20 lis 10:22
20 lis 10:27
===:
iksowa współrzędna wierzchołka Twojej paraboli
20 lis 10:29
===:

albo tak
20 lis 10:39
===:

albo tak
20 lis 10:42
Darek: Ze wzoru p=−b2a ?
Wychodzi mi m∊(−∞,−1)∪(2,+∞)
I teraz muszę połączyć te dwa przedziały?
20 lis 10:46
===:
oczywiście
20 lis 10:53
===:
ale sprawdź raz jeszcze te wyliczenia dla p
20 lis 10:55
Darek: Czyli m∊(−167; −1) i to koniec zadania?
20 lis 10:55
===: przepraszam ... OK
20 lis 10:57
===:
to dopiero początek zadania .... patrz na moje rysunki
20 lis 10:57
Darek: Nie rozumiem co robić dalej
20 lis 11:02
===:
Parabola może "leżeć" jak na rysunku pierwszym lub drugim.
Zależy to od współczynnika a czyli
(m+1)x
2...
Czy musimy uwzględniać oba położenia
20 lis 11:07
Darek: W sensie a>0 ∨ a <0?
Podstawiając m>−1 ∨ m<−1
I kiedy to połączę z poprzednim przedziałem on się nie zmienia
20 lis 11:16
===:
z Δ i xw policzyłeś interesujący Cię przedział dla m
W tym przedziale a<0 zatem rysunek drugi
Z niego wynika trzeci warunek a mianowicie
f(1)<0 ... policz
20 lis 11:23
Darek: Dlaczego taki warunek?
20 lis 11:35
===:
dobrze Ci wychodzi ... to nie zmienia poprzedniego przedziału ...
a dlaczego warunek ... patrz na położenie paraboli
20 lis 11:41
Darek: Ok, rozumiem już

To już koniec zadania?
20 lis 11:45
===: tak

Zapamiętaj "ten mechanizm"
20 lis 11:46
Darek: Dzięki wielkie za pomoc
20 lis 11:47
Mateusz: a≠0
m+1≠0⇒m∊ℛ−{−1}
x1>1
x2>1
x1−1+x2−1>0
(x1−1)(x2−1)>0
x1+x2>2
x1x2−(x1+x2)>−1
I obliczasz ze wzorów Vietea
x1+x2=−b/a
x1x2=c/a
20 lis 12:00
PW: Tak się zastanawiam − czy dla
m = − 1 równanie przybierające postać
3x − 4 = 0
mające rozwiązanie
nie spełnia warunków zadania?
20 lis 14:20