granica
Ralf: Hej. do policzenia mam granicę:
Lim 3√n3+8 − 2√n2+4
n−>∞
wydaje mi się, że zwykłe wyciągnięcie najwyższej potęgi z pierwiastka da z tw. o arytmetyce
granic symbol nieoznaczony ∞−∞ więc nie wiem czy tak mogę zrobić.
20 lis 01:20
Adamm: zapewne musisz użyć dwóch wzorów,
| | a2−b2 | | a3−b3 | |
a−b= |
| oraz a−b= |
| |
| | a+b | | a2+ab+b2 | |
20 lis 01:22
Ralf: Próbowałem i z nimi, ale obliczenia robią się coraz bardziej skomplikowane, nic się nie skraca,
a przy próbie wyłączania n z licznika i mianownika granica wychodzi ∞, a ma wyjść 0, tak
pokazuje wolframalpha
20 lis 01:42
Adamm: | | (n3+8)2/3−(n2+4) | |
3√n3+8−√n2+4= |
| = |
| | (3√n3+8+√n2+4) | |
| | (n3+8)2−(n2+4)3 | |
= |
| = |
| | (3√n3+8+√n2+4)[(n3+8)4/3+(n3+8)2/3(n2+4)+(n2+4)2 | |
| | −12n4+16n3−48n2 | |
= |
| |
| | (3√n3+8+√n2+4)[(n3+8)4/3+(n3+8)2/3(n2+4)+(n2+4)2 | |
wyznaczasz n
5 spod mianownika
20 lis 01:50
Ralf: Skąd wziąłeś przekształcenie z 1. na 2. linijkę ?
20 lis 01:56