kropkanadi: Jak się obliczało pochodną np od
f(x)=x
2+x−4/x
2+x−2
19 lis 23:39
jc: f(x)' = 2x+2+8/x3
Spójrz choćby do wikipedii. A jak chcesz wynik, spytaj Wolframa.
19 lis 23:58
kropkanadi: mi wyszlo f'(x)=4x+2/x4+2x3−3x2−4x+4
20 lis 00:15
jakubs: Sprawdź w wolframie
20 lis 00:16
kropkanadi: tam wyszło 8/x3+2x+2 ale nie mam pojęcia jak
20 lis 00:23
jc: Zwyczajnie.
20 lis 00:25
Adamm: (xn)'=nxn−1
lub możesz z definicji jeśli wolisz, ale nie wydajesz mi się na taką osobę
i jeszcze (f(x)+g(x))' = f'(x)+g'(x)
20 lis 00:26
kropkanadi: to co mi wyszło btło ze wzoru f'*g−g'*f/g2
20 lis 00:29
Adamm: a po co ci on? nie masz funkcji dla której możesz go zastosować
20 lis 00:30
jc: Co to za wzór?
20 lis 00:30
Adamm: a, no tak, przecież ja tego wzoru nawet nie znam
20 lis 00:31
20 lis 00:33
20 lis 01:00
5-latek: Wedlug Twojego zapisu wzor funkcji f jest taki
20 lis 07:42