Licz.z
Roxi: Hej mam policzyć to z6=(1+3i)12 i nie wiem jak (1+3i) zapisać trygonometrycznie...
19 lis 23:33
Roxi: Miało być z6=(1+3i)12
19 lis 23:34
Roxi: Podpowie ktoś?
19 lis 23:41
jc: Nie musisz tego robić.
Jednym z rozwiązań równania jest liczba (1+3i)2.
Wszystkie 6 rozwiązań uzyskasz mnożąc (1+3i)2 przez 6 rozwiązań równania u6=1,
czyli przez liczby: ±1, ±(1+i√3)/2, ±(1−i√3)/2.
19 lis 23:49
Roxi: Nie rozumiem a skąd wiemy że (1+3i)2 jest jednym z rozwiązań?
19 lis 23:58
jc: [(1+3i)2]6 = (1+3i)12
19 lis 23:59
Roxi: czyli jak mam równanie z8=(√3+i)8 , to mam zapisać że rozwiązaniem jest √3+i i pomnożyć
go 8 razy przez rozwiązania równania u8=1?
20 lis 00:12
jc: Tak.
20 lis 00:26
Roxi: Dzięki
20 lis 00:29