ccc
nat: jak sprawdzic czy ciag n2−8n jest monotoniczny?
19 lis 23:23
Adamm: sprawdź czy an+1−an jest > lub < lub ≥ lub ≤ lub stała
19 lis 23:24
Kacper:
a1=−7
a2=−12
a10=20
Ciąg nie jest monotoniczny.
19 lis 23:25
nat: ale od czego ma byc wieksze mniejsze adamm?
19 lis 23:27
Adamm: od zera
19 lis 23:27
Adamm: | | 0+8 | |
tutaj można zauważyć n2−8n=n(n−8), zatem wierzchołek jest dla n= |
| =4 |
| | 2 | |
więc nie jest monotoniczny, tak jak powiedział
Kacper
19 lis 23:28
nat: dzieki
19 lis 23:29
nat: a jeszcze jedno, wiadomo ze ciag an jest rosnacy, wykaz ze ciag bn=2an − 1 tez jest rosnacy
19 lis 23:39
Adamm: jest rosnący więc an+1>an
2an+1>2an
2an+1−1>2an−1
bn+1>bn
więc ciąg bn jest rosnący
19 lis 23:41