nieogar: Wykaż, że jeżeli x>0, to x4+50/x2≥19
19 lis 23:05
jc:
x4+50/x2=x4 + 25/x2 + 25/x2 ≥ 3*(25*25)1/3=15*3√5 > 19
19 lis 23:14
Kacper:
| | 25 | | 25 | |
| ≥3√x4*3√ |
| * |
| =3√625 |
| 3 | | x2 | | x2 | |
| | 50 | |
Wobec tego x4+ |
| ≥15 3√5, zatem twoja nierówność nie jest prawdziwa  |
| | x2 | |
19 lis 23:19
nieogar: A po rozszerzeniu do wspólnego mianownika i po redukowaniu zostaje mi taki wynik :
x6−19x2+50≥0
może tak być?
19 lis 23:20
jc: Dlaczego nie jest prawdziwa?
19 lis 23:26
Kacper:
Widzisz pyta nie ta osoba co trzeba

Oczywiście jest prawdziwa
19 lis 23:29
nieogar: Czyli wynik podany przeze mnie nie jest właściwy ?
19 lis 23:32
Kapcer:
To co piszesz jest ok, ale teraz trzeba kombinować co dalej.
20 lis 00:05