1 | ||
B. bn = | ||
n |
1 | ||
an. Wzór ogólny tego ciągu to: | ||
3 |
1 | ||
an= | an−1 | |
3 |
1 | ||
∑n=2∞anxn=∑n=2∞ | an−1xn | |
3 |
1 | ||
∑n=2∞anxn= | x∑n=2∞an−1x(n−1) | |
3 |
1 | ||
∑n=1∞anxn+2x= | x∑n=1∞anxn | |
3 |
1 | ||
A(x)+2x= | xA(x) | |
3 |
1 | ||
A(x)(1− | x)=−2x | |
3 |
−2x | |||||||||||
A(x)= | |||||||||||
|
1 | x | |||||||||||
A(x)=−6* | ||||||||||||
3 |
|
1 | ||
A(x)=−6∑n=1∞( | )nxn | |
3 |
1 | ||
an=−6*( | )n | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |