ciekawa granica
pingwinek120: x→1
Ps.Tylko nie chciałabym tw. de'Hospitale'a.
19 lis 22:39
19 lis 22:45
pingwinek120: no ok ale co dalej ?
19 lis 22:50
pingwinek120: wynik tej granicy ma być 2/π
19 lis 22:51
pingwinek120: to (1−x) mogę zapisać jako sin(π/2 −x)
19 lis 22:59
Adamm: | | sinx | |
spróbuj użyć wzorów redukcyjnych dla cosinusa, i skorzystaj z granicy |
| |
| | x | |
19 lis 23:00
pingwinek120: szczerze to nie widze tego
19 lis 23:04
Adamm: | | 1−x | | 2 | π/2−πx/2 | |
limx→1 |
| *sin(πx/2) = limx→1 |
|
| *sin(πx/2) = |
| | cos(πx/2) | | π | sin(π/2−πx/2) | |
19 lis 23:09
Mila:
Przekształcam wyrażenie:
| | π | | π | | π | |
(1−x)*tg( |
| x)=(1−x)*ctg[ |
| − |
| x]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π2*(1−x) | | 2 | | π | |
limx→1 |
| * |
| *cos[ |
| *(1−x)]= |
| | | | π | | 2 | |
19 lis 23:12
pingwinek120: skąd nagle wzięło sie to 2/π oraz w liczniku ta różnica ?
19 lis 23:16
pingwinek120: Adamm
19 lis 23:17
19 lis 23:18
pingwinek120: korzystałeś z jakiego wzoru?
19 lis 23:26
Adamm: mnożenia
19 lis 23:26
Adamm: pingwinek120 licz deltę
19 lis 23:27
pingwinek120: jestem może powolnie "kapująca " albo już dzisiaj tyle zad. zrobiłam że miesza mi się w głowie
ale nie widze tego xd pytam serio ?
19 lis 23:31
Mila:
Przecież masz rozpisane 23:12.
19 lis 23:32
pingwinek120: to co napisałeś o 23:18 to wiem że tak z mnożenia to wynika ...ale jak na to wpadłeś tak od
razu żeby to zapisać w taki sposób?
19 lis 23:34
Adamm: | | sinx | |
jak? potrzebowałem sprowadzić do granicy postaci |
| , więc to zrobiłem |
| | x | |
19 lis 23:36
pingwinek120: a mógłbyś to jakos przedstawic krok po kroku jak 1−x przeszedłeś do postaci w liczniku 2/π
(π/2 − πx/2),
z góry przepraszam że tak Cie męcze ale chce to naprawde zrozumieć

a mój umysł już jest o
takiej porze oporny na wiedzę..
20 lis 00:20
Adamm: | | 2 | | π | | 2 | | π | | π | |
1−x=1*(1−x)= |
| * |
| (1−x)= |
| ( |
| − |
| x) |
| | π | | 2 | | π | | 2 | | 2 | |
20 lis 00:24
pingwinek120: aaaa ok juz rozumiem dziękuje Wam wszystkim za pomoc , w końcu zrozumiałam
20 lis 00:29