Parametr
grds: Dobrać parametr a tak, żeby funkcja f dana wzorem
{x
2+x+a x≤0
19 lis 22:24
===:
dobre
19 lis 22:28
Jack: oki
19 lis 22:54
grds: ...była ciągła na R.
Mój błąd
19 lis 23:19
Adamm: jest ciągła dla x∊ℛ\{0} bo tam są funkcje elementarne
lim
x→0− f(x) = a
| | ln(1+x) | |
limx→0+ f(x) = limx→0+ |
| = limx→0+ √xln(1+x)1/x = 0*1 |
| | √x | |
a=0
19 lis 23:23
grds: skąd wzięła się potęga 1/x?
19 lis 23:31
19 lis 23:31
grds: a nie powinno być po prostu *1/x? nie rozumiem, dlaczego to jest w potędze
19 lis 23:42
Adamm: c*logab=logabc
19 lis 23:44
grds: a jak później rozbić to tak, żeby wyszło 0*1? 1 wychodzi z wzoru
→0^
19 lis 23:58
Adamm: | | 1 | |
nie, z granicy limn→∞ (1+ |
| )n = e |
| | n | |
20 lis 00:02