trygonometria
Fruu: Rozwiaz rownanie: 2sinxcosx=√20,5 − pod pierwiastkiem jest do potegi 12.
Prosilbym o jak najszybsza pomoc =)
11 sty 18:47
bartek: Na poczatek bedzie chyba tak:
2sinxcosx=214
wiec sinxcosx=14
11 sty 19:03
bartek: Na poczatek bedzie chyba tak:
2sinxcosx=214
wiec sinxcosx=14
11 sty 19:04
sssss: | | 1 | | 1 | |
logicznie rzecz biorac, sinx = |
| i cosx = |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 sty 19:09
Fruu: ja bym dokonczyl tak" sinxcosx=14 /*2
2sinxcosx=12
sin2x=12
x=π12+kπ lub x=1112π+kπ
11 sty 19:16
paziówna: | | 5π | |
no, ja to bym podejrzewała, że raczej (to drugie lub) x = |
| + kπ (k∊ℤ) |
| | 12 | |
11 sty 19:19
paziówna: gdyż:
| | π | | π | |
2x = |
| + 2kπ ∨ 2x = (π − |
| ) + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x = |
| + kπ ∨ x = |
| + 2kπ |
| | 12 | | 12 | |

(i gratuluję pomysłu, bo ja to pewnie bym się bawiła w układ równań

)
11 sty 19:22
11 sty 19:23
sssss: zgadza sie
paziówna
11 sty 19:24
bartek: i nalezy pamietac ze sinxcosx ∊ ℛ+\{1}
11 sty 19:24
Fruu: serdneczne dzieki za pomoce =)
11 sty 19:26
paziówna: hm... czy aby na pewno ℛ+\{1}? a nie ℚ?
11 sty 19:28
bartek: oczywiscie paziówna masz racje, to tylko podstawy podstawy funkcji wykladniczej

dzieki na
poprawienie
11 sty 19:31
paziówna: żaden problem
11 sty 19:33
Antonina: | | 1 | |
rozwiąż równanie: −sinxcosx= |
| |
| | 4 | |
Proszę o pomoc
13 paź 20:42