dobrze?
Pati18773:

Dany jest trójkąt prostokątny ABC o bokach długości 6, 8, 10. Odcinek CD jest jego wysokością,
a E środkiem boku AB (zobacz na rysunku). Oblicz długość odcinka DE.
Szukana: IdeI=?
h
2=xy IabI=10 IdbI=x IadI=y=10−x
h
2=x(10−x)
h=
√x(10−x)
(
√x(10−x))
2+x
2=6
2
x(10−x) +x
2=36
10x−x
2+x
2=36
x=3.6
h=3.6(10−3.6)=4.8
IdeI=y
(4.8)
2+y
2=5
2
23.04+y
2=25
y
2=1.96
y=1.4
IdeI=1.4
19 lis 22:23
Saizou :
jak już miałaś BD to DE=BE−BD
DE=5−3.6=1.4
19 lis 22:31
Pati18773: a no w sumie xd
19 lis 22:32
Mila:
48=10h
h=4.8
6
2=4.8
2+|BD|
2
|BD|
2=6
2−4,8
2=(6−4.8)*(6+4.8)
|BD|
2=1.2*10.8=12.96
|BD|=3.6
|DE|=5−3.6
19 lis 22:51
Eta:
h
2=(5−x)(5+x) ⇒ 25−x
2=23,04 ⇒ x
2=1,96 ⇒
x=1,4
19 lis 23:00
Eta:
i założenie x∊(0,5)
19 lis 23:03