Funkcja wielomaianowa max i min w przedziale
Mateusz: (x4+8x3)−110x2 Oblicz max i min w przedziale (−15,8) Ktoś pomoze?
19 lis 22:03
===:
a po co ten nawias?
19 lis 22:07
Mateusz: Tak jest podane w treści zadania
19 lis 22:08
Mateusz: Wiem ze nie ma znaczenia ale tak jest w tresci
19 lis 22:13
Jack: przedzial otwarty czy zamkniety?
19 lis 22:55
Mateusz: otwarty
19 lis 23:09
Mila:
f(x)=(x4+8x3)−110x2
f'(x)=4x3+24x2−220x
f'(x)=0⇔
4x3+24x2−220x =0
x*(4x2+24x−220)=0
x=0 lub (4x2+24x−220)=0 /:4⇔x2+6x−55=0, Δ=256
x=0 lub x=−11 lub x=5
f'(x)>0⇔x*(x+11)*(x−5)>0
x∊(−11,0) ∪(5,∞)
x=−11 to f(x) ma min , f(−11)= ...
x=0 to f(x) ma maksimum lokalne f(0)=0
x=5 to f(x) ma min lokalne f(5)=..
19 lis 23:48