Dobrać parametry, by funkcja była ciągła
Studentka: Dobrać stałe a i b tak, aby funkcja f określona wzorem
{x+3 dla x<0
f(x) ={b dla x=0
była ciągła w punkcie x=0
19 lis 21:09
Jack:
bedzie ciagla gdy
lim x−>0
− f(x) = lim x−>0
+ = f(0)
zatem
lim x+3 = 3
x−>0
−
f(0) = b, zatem bedzie ciagla dla b = 3
teraz co do a :
x−>0
+
| | 1 | | 1 | |
ta granica ma wynosic 3 zatem |
| = 3 −−−−−> a = |
| |
| | a | | 3 | |
19 lis 21:22
Jack:
skad wiemy ze
x−>0
np. z de l'Hospitala
| | arcsinx | | | | 1 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| = 1 |
| | x | | 1 | | √1−x2 | | 1 | |
x−>0
19 lis 21:25
Adamm: | | arcsinx | | sinx | |
wiemy że lim |
| = 1 ponieważ lim |
| = 1 Jack, |
| | x | | x | |
można do tego dojść podstawieniem
19 lis 21:28
Studentka: A można to rozumieć tak, że arcsinx dąży do 0 z prawej strony, więc jego wartość to 1, a a0+
to coś więcej niż 0, czyli np. 1, żeby a mi nie zniknęło?
19 lis 21:34
Adamm: | | arcsinx | | α | |
limx→0 |
| = limα→0 |
| = 1 |
| | x | | sinα | |
x=sinα
19 lis 21:34