matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice funkcji z logarytmem naturalnym
Marek:
Oblicz granicę. lim ln(4−x)/(x−4) x −> 4 (z lewej strony)
19 lis 21:02
Marek:
ln (4−x)
lim
x−4
x −> 4 (z lewej strony)
19 lis 21:04
Adamm:
= lim −ln(4−x)
4−x
= −ln1 = 0
19 lis 21:11