Układ równań
Paweł: Oblicz układ równań
| ⎧ | 0,1−1/5(y+1)=0,3(x−2) | |
| ⎩ | x−3/2+2y+9/6=1,5 |
|
19 lis 20:47
Mila:
Paweł zapisz ułamki za pomocą dużej litery U w następujący sposób:
U {licznik}{mianownik} bez tej spacji po U.
19 lis 20:55
19 lis 21:01
Mila:
Pierwsze równanie mnożę przez 10 a drugie przekształcam
1−2*(y+1)=3*(x−2)
x+2y=1.5
⇔
1−2y−2=3x−6 /−3x, +1
x+2y=1.5
−−−−−−−−−−
−3x−2y=−5
x+2y=1.5
−−−−−−−− dodaję stronami
−2x=−3.5
x=1.75
podstawiam do (2)
1.75+2y=1.5
2y=−0.25 /:2
y=−0.125
===
x=1.75 i y= −0.125
19 lis 21:30
Paweł: ale w odpowiedziach mam, że nie ma rozwiązania
19 lis 21:42
Paweł: Czyli są dwa rozwiązania?
19 lis 22:17
Mila:
A dobrze przepisałeś układ?
Jedno rozwiązanie :
para liczb, bo to układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
19 lis 22:33
Paweł: zadanie dobrze przepisałem, czyli błąd w książce?
20 lis 11:06