matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Asymptoty
Patrycja:
1
Znaleźć wszystkie asymptoty funkcji f(x) = xarctg
x
2
19 lis 20:23
Adamm:
x≠0 szukamy asymptot pionowych
1
lim
x→0
xarctg
= 0*π/2 = 0
x
2
(bo arcus tangens dąży do π/2 w nieskończoności) teraz ukośne
1
lim
x→±
∞
arctg
= 0
x
2
1
1
1
arctg
x
2
lim
x→±
∞
xarctg
= lim
x→±
∞
*
= 0*1 = 0
x
2
x
1
x
2
arctgx
( z granicy lim
x→0
= 1)
x
zatem mamy asymptotę poziomą obustronną y=0
19 lis 20:32