iii
karolina: pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3 + 7x
2+14x+6 jest liczba


11 sty 18:39
karolina: prosze o pomocc
11 sty 18:59
Eta:
kandydatami na pierwiastki całkowite są: −1 ,−2, −3, −6, ( tylko ujemne)
W(−1)≠0 W(−2)≠0
W(−3) =−27 +63 −42 +6=0
więc x= −3 jest pierwiastkiem tego wielomianu
wykonując dzielenie W(x) przez ( x+3)
schematem Hornera bo dla mnie łatwiej (Ty możesz wykonać dzielenie pisemne)
1 7 14 6
−3 −3 −12 −6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 4 2 0
wynik z dzielenia:
x2 +4x +2
zatem Δ= 8 √Δ=2√2
x = −2 −√2 v x = −2 +√2
więc W(x) ma trzy pierwiaski:
x= −3 v x = −2−√2 v x = −2 +√2
12 sty 00:49