przed próbną maturą
Pati18773: Funkcja f(x) = –x
2 + 6x dla argumentów ze zbioru 〈2, 5〉 przyjmuje wartości należące do
przedziału 〈a, b〉. Środkiem przedziału 〈a, b〉 jest liczba:
A. 3
B. 4.5
C. 5
D. 7
Obliczyłam tak
f(2)=8 f(3)=−3 f(4)=−4 f(5)=−13
nie wiem co dalej
Mila:

f(x) = –x
2 + 6x
zatem
1)
f(3)=−9+6*3=9 największa wartość f(x) w przedziale <2,5>
2)
Najmniejsza na końcu przedziału <2,5>
f(2)=−4+6*2=8
f(5)=−25+6*5=5 najmniejsza wartość f(x) w przedziale <2,5>
5≤f(x)≤9 dla x∊<2,5>
3)
środek przedziału <5,9>