Udowodnij
katix: udowodnij że suma liczb 2 + 22+ 23 + 24 +....+299 + 2100 jest podzielna przez 6.
19 lis 20:09
Jack:
2
1 + 2
2 dzieli sie przez 6 zatem ta suma tez.
satysfakcjonuje odp.

?
19 lis 20:11
jc:
= (2+22) + (2+22)22 + (2+22)24 + ... + (2+22)298
= (2+22) + (1+22+24+....+298)
19 lis 20:14
Adamm: | | 1−2100 | |
2+22+...+2100=2* |
| = 2(2100−1)=2(250+1)(250−1) |
| | 1−2 | |
ponieważ 2(2
50+1)(2
50−1) składa się z dwóch kolejnych liczb nieparzystych to co najmniej
jedna jest podzielna przez 3, stąd liczba jest podzielna przez 6
19 lis 20:14
jc: W drugiej linii * zamiast +.
19 lis 20:14
Jack:
21 + 22 + 23 + 24 + ... + 299 + 2100 =
= 21 + 22 + 22(21 + 22) + 24(21+22) + ... + 298(21 + 22) =
= (21+22)(22 + 24 + 26 + ... + 296 + 298) =
= 6(22 + 24 + 26 + ... + 296 + 298) = 6k, k ∊ C
19 lis 20:15
Eta:
(2+22)+(23+24) +.... +(299+2100) =
= (2+4)+22(2+4) +24(2+4) .... +298(2+4)= 6(1+22+24+.....+298)= 6*k , k∊N
19 lis 20:17
Adamm: jestem jedynym który zrobił inaczej?
19 lis 20:18
Jack: na twoj sposob trzeba znac ciag geometryczny
19 lis 20:19
Eta:
Nie popadnij w "samouwielbienie"
19 lis 20:20