Problem z ciagiem ar.
Mat252521: Mam znalezc wszystkie liczby naturalne, dwucyfowe podzielne przez 6
Wiem ze pierwsza jest a1=12, a ostatnia an=96 i r jest rowne 6.
I gdy podstawiam do wzoru an=a1+(n−1)r
wychodzi mi 90=6n?
19 lis 20:04
Eta:
Masz znaleźć ich ilość? czy wypisać te liczby?
19 lis 20:09
Mat252521: Przepraszam za to pytanie ale mialem chyba klapki na oczach gdyz bylem pewny ze 90/6 nie daje
liczby naturalnej

oczywiscie n=15
19 lis 20:12
Eta:
| | an−a1 | | 96−12 | |
n= |
| +1= |
| +1= 15 |
| | r | | 6 | |
19 lis 20:19