Granica pierwiastek 3 stopnia
Patrycja: Obliczyć granicę (3√n3 + 4n2 + 3n + 2 − n − 1)
lim
n→∞
19 lis 20:00
Adamm: zastosuj wzór skróconego mnożenia
19 lis 20:01
Patrycja: A mógłbyś mi to rozpisać? Ma wyjść 1/3, a mi wychodzi 1/2.. ;c bo najwyższa potęga w liczniku
wychodzi mi n2, czyli √n6, a w mianowniku {n6} + {n5} + {n6}
19 lis 20:18
Adamm: cóż, nie chcę ale muszę
3√n3+4n2+3n+2−(n+1)=
| | n3+4n2+3n+2−n3−3n2−3n−1 | |
= |
| = |
| | (3√n3+4n2+3n+2)2+3√n3+4n2+3n+2(n+1)+(n+1)2 | |
| | n2+1 | |
= |
| = |
| | (3√n3+4n2+3n+2)2+3√n3+4n2+3n+2(n+1)+(n+1)2 | |
| | 1+1/n2 | |
= |
| |
| | (3√1+4/n+3/n2+2/n3)2+3√1+4/n+3/n2+2/n3(1+1/n)+(1+1/n)2 | |
| | 1+1/n2 | | 1 | |
lim |
| = |
| |
| | (3√1+4/n+3/n2+2/n3)2+3√1+4/n+3/n2+2/n3(1+1/n)+(1+1/n)2 | | 3 | |
19 lis 20:23
Patrycja: Dziękuję

Po prostu n+1 wciągnęłam przez nieuwagę pod pierwiastek 2 stopnia, nie 3
19 lis 20:30