Rozwiąż nierówność
karo8997: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej nierówności:
więc najpierw określam dziedzinę D=R{1}
i przekształciłam to tak:
(|x|− x
2 + x)(x−1)>0
nie wiem,czy jest to dobrze i co ewentualnie z tym zrobić.
19 lis 19:46
Jerzy:
a*b > 0 ⇔a > 0 i b > 0 lub a < 0 i b < 0
19 lis 19:59
Jack:
D = ℛ \ {1} (musi byc ten "minus" przed {1})
to nie jest dobrze.
Prosciej byloby na 2 przedzialach.
Mamy |x| czyli rozpatrujemy 2 przedzialy
1) dla x ≥ 0
2) dla x < 0
============
Do momentu
| |x| | | x(x−1) | |
| − |
| > 0 jest ok, i od tego momentu juz w przedzialach |
| x−1 | | x−1 | |
1) dla x ≥ 0
| 2x −x2 | |
| > 0 /*(x−1)2 (wazne ze do kwadratu, bo wtedy nie zmieni nam znaku |
| x−1 | |
nierownosci)
(2x−x
2)(x−1) > 0
x(2−x)(x−1) > 0
rysujemy oś i odczytujemy rozw. (pamietajac o przedziale)
dla drugiego przedzialu tj. 2) x<0 analogicznie tylko |x| = − x wtedy
19 lis 20:01
Jack: chociaz wlasciwie bylo ok , tylko co dalej ?

i tak 2 przedzialy.
19 lis 20:02
karo8997: Wyszło

Dziękuję bardzo za pomoc
19 lis 20:27